Sveriges cirkusar har svårt att hitta platser

Något som många är helt omedvetna om är att pandemin lämnade ett problem bakom sig för Sveriges cirkusar. Under pandemin så blev det ju inga föreställningar och då passade kommuner på att använda mark som tidigare varit plats för cirkusaktivitet till annat som till exempel padel.

När nu cirukussäsongen återigen drar igång så inser cirkusfolket att det kommer att bli svårt att hitta bra platser. Där man tidigare har ställt upp tält och allt annat som ska till för att det ska bli föreställningar finns det nu utomhusgym och padelbanor.

Sverige har tre cirkusar som turnerar:

  1. Cirkus Olympia
  2. Cirkus Rohdin
  3. Brazil Jack

Cirkusakademien har fått 600000 kronor från Statens kulturråd för att kunna kartlägga alla möjliga platser för föreställningarna. Kanske kan man också se på platser där det ordnas med utomhusbio vilket också kräver en hel del plats.

Tanken är att pengarna från Statens kulturråd ska användas för att bygga en databas med all information om lämpliga platser där man även har tillgång till el. Detta bör göra det mycket lättare för cirkusar och kulturarrangörer att planera in event och klara av att turnera omkring i landet från plats till plats med cirkusföreställningar.